Saznajte više o Rudarskoj greblici
Organizator:
Kulturno
umjetničko društvo „Oštrc“
Pokrovitelji:
Zagrebačka županija i Grad Samobor
Medijski pokrovitelji:
Radio Samobor Happy Station, Glasnik Samobora i Svete Nedjelje
Glavni sponzori: Pekarna "Nikl" Rude, LKW Štengl, Seljačko domaćinstvo Oslaković, Kvarner Vienna Insurance Group, Samoborček Turist, Go Atlas Airtours, Obrada kristala "Saki", Carlsberg Croatia, Instruktor, Pipa, Roto-Dinamic, Tiskara EDOK, Turistička agencija Calypso Zagreb, Limas, Sken-mont, KBZ electronic i Meritum komunikacije
Program 26. dana rudarske greblice
„Greblica povezuje ljude“
Rude, 1.-3.
srpnja 2011. godine
ETNO VEČER
Petak, 1.7. od 21 sat ispred rudnika Sveto Trojstvo
- Cinkuši
- Steve Morgans & Golden Rock Band
- Grupa Narkoza
Ulaznica 15 kuna
DJEČJA GREBLICA
Subota 2.7.
od 16 sati - igraonica ispred rudnika
Dječje predstave:
- Jaje – Lutonjica Toporko
- Nesilica s razlogom - KUD Oštrc
od 19 sati na rukometnom igralištu dječji folklorni susreti - KUD Bistra, FA Sesvetska Sela, KUD Tounjčica, KUD Oštrc
Zabavni program od 20:30 sati – grupa Sunset
FOLKLORNI SUSRETI
Nedjelja, 3.7. od 17 sati
- FA Pletenka, Makedonija
- FD Njivice
- KUD Donji Vidovec
- KUD Stari Jankovci
- KUD Bratinečko srce
- KUD Oštrc
Zabavni program od 19:30 sati - Gumbelijum
POPRATNI SADRŽAJI
- Izbor najbolje greblice– u nedjelju, 3.7. između 17 i 19 sati donesite svoju greblicu i sudjelujte u natječaju za najbolju greblicu od sira i oraha!
Napomena: greblicu treba donijeti u protvanu, cijelu i isključivo od sira i oraha. Proglašenje najbolje greblice bit će u nedjelju oko 20 sati
- Izložba domaćih tradicijskih proizvoda – Suban proizvodi od ljekovitog bilja, „Rubino“ kupinovo vino, likeri OPG Štengl, kristal SAKI, vina seoskog domaćinstva Oslaković, mliječni proizvodi OPG Rubinić, Medičar Arko...
- Tombola – ljetovanje za dvije osobe na Rabu i više od 250 drugih vrijednih nagrada
Izbor najbolje greblice
Od 2005. godine na Danima Rudarske greblice organizira se izbor najbolje greblice. Pravila su jednostavna: prve nedjelje u srpnju natjecatelji donose kolač koji su sami napravili, sve greblice degustira tročlani žiri i prema unaprijed određenim pravilima daje ocjenu svakoj greblici. Natjecatelji trebaju donijeti kolač u protvanu u kojem je i pečen. U parnim godinama se ocjenjuje greblica od sira i zelenja, a u neparnim od sira i oraha. Kolač se predaje pod šifrom koja se zalijepi s donje strane protvana kako bi se greblica evidentirala. Najbolje greblice nagrađuju se prigodnim poklonima. Svaki natjecatelj može se natjecati sa samo jednom greblicom. Proglašenje najbolje greblice je u nedjelju oko 20 sati.