> Diskografija

CD Bistra voda teče

CD naslovnica

 1. Sunce za goru (1:36) Hrvatsko Zagorje
 2. Tri pjesme iz Posavine (5:25)
 3. Poputna i polka (4:18) Žumberak
 4. Ftica vuga (2:52) Međimurje
 5. Šetao se Nikola (2:07) Samobor
 6. Cveti meni šipek roža (1:59) Međimurje
 7. Gračanska polka (1:23) Prigorje
 8. Žnjačke iz Desinca (3:41)
 9. Pitam tebe srce moje (4:22) Međimurje
 10. Lepo naše Međimurje (2:02)
 11. Napitnica iz Žumberka (2:11)
 12. Plesala sam plesala (1:39) Međimurje
 13. Dva Čardaša (4:00) Mađarska
 14. Zginula je Pikuša (1:57) Međimurje
 15. Bačko kolo (1:40)
 16. Bistra voda teče (2:21) Međimurje
 17. Čigran (1:56) Hrvatsko Zagorje
 18. Črešnjica (1:10) Posavina
 19. Lepa Mica i Janica (1:53) Bjelovar
 20. Devojka se je po vrtu šetala (2:28) Međimurje
 21. Zove majka ćerku (4:25) Međimurje
 22. Kad snašice v krčmu zajdu (2:33) Samobor

Solisti

 • Lidija Bajuk (21)
 • Ivana Cvetković (6)
 • Maja Cvetković (8,18)
 • Silvija Koščica (2,4,8,16,19)
 • Mihael Lehpamer (5)
 • Goran Ivan Matoš (5)
 • Mirjana Orsag (9)
 • Martina Štengl (12)
 • Željko Slovinac (19)
 • Jelena Zorko (5, 19, 20)

Pjesme su glazbeno obradili

 • Željko Bradić (8,13)
 • Roman Gross (9)
 • Tomislav Jozić (1,3,4,5,6,10,11,12, 14,16,17,19,20,21,22)
 • Siniša Leopold (15)
 • Marijan Makar (2)
 • Božo Potočnik (7)
 • Milorad Todić (18)

Vijugav put prema vrhu

Stvaranju i snimanju ovog CD-a zaista ne bi trebalo pridavati veliku pozornost da se ne radi o mjestu na čijem ulazu stoji natpis "STRANČE UŠAO SI U RUDE" u čiju istinitost sam se puno puta uvjerio.

Došavši 1996. godine u KUD Oštrc, dočekale su me kvrgave ruke tesara, žuljeviti prsti težaka i vinogradara, čvrste šake radnika i drvosječa. Otvorene duše, razrogačili su oči u mene kao da se pitaju jesam li stvarno ja onaj koji će razgaliti njihova srca željna sviranja i pjevanja i uskladiti njihove teške ruke u zajedničko prebiranje po žicama.

Kao što rudarska cesta vijuga podnožjem strmog klanca penjući se prema vrhu, takav je bio i put ovih amatera. Često sam se pitao otkud im tolika snaga. Na posljetku sam shvatio da je crpe iz svojih dubokih korijena, pretočenu u pjesmu, odnjegovanu u dušama svojih predaka.

Kada je pala odluka da se godine napornog i uspješnog rada okrune nosačem zvuka, Rudari su pokazali svoju domišljatost i posebnost. Jedan razred škole ubrzo je bio preuređen u pravi studio u kojem je tijekom ljeta 1998. snimljen glavni dio materijala. Većina pjesama izvučena je sa samih izvora te prvi put objavljena i snimljena, čime su Rudari željeli dati svoj skroman doprinos hrvatskoj povijesnoj baštini.

Vječnu potrebu za istraživanjem, zadovoljili su otkrićem i saznanjem da obični glineni lonci mogu poslužiti kao savršen instrument. Upotrijebili su ih kao pratnju u dvije pjesme, čime su malo odškrinuli vrata i hrvatske etno-scene.

Nadamo se da ćete i Vi, slušajući ovaj CD prepoznati nastojanja ovih vrijednih amatera. Ako Vas znatiželja ponese, posjetite ovo malo, neobično mjesto. Kada dođete do natpisa "STRANČE UŠAO SI U RUDE", slobodno ispod dodajte "DOBRO DOŠLI SVI KOJI STE IZGUBILI SVAKU NADU".

Tomislav Jozić, glazbeni voditelj

Veliki istraživački napor

Iznad visina Oštrca Iz osobnog iskustva znam kako je teško pomaknuti kamen s mjesta u društvima koja djeluju više ili manje uspješno, ali bez stvarne svijesti o tome da se može više, jače, bolje...

Toga je međutim bio svjestan Tomislav Jozić, glazbeni voditelj, koji kao da je u u KUD-u "Oštrc" pronašao neku novu mladost, neki novi glazbeni inat. U zrelim godinama, on kao mali znatiželjni dječak i dalje traga, uči, savjetuje se, propituje. U suradnji s mladim koreografom Goranom Ivanom Matošem stvara neki novi "Oštrc" koji nas svakim novim izlaskom na scenu ugodno iznenađuje. Godinama pratim rad ovog društva i nakon što sam ih nakratko izgubio iz vida, oni se pojavljuju s projektom koji ih uzdiže za nekoliko kategorija, te ih stavlja u sam vrh amaterskog folklornog izraza, dokazujući da to nije slučajno i da su dobro shvatili suštinu umjetničkog pristupa ovom poslu.

Tomislav Jozić je uz veliki istraživački i obrađivački napor, te izborom kolega, koji gostuju kao obrađivači na ovom CD-u, pokazao istančan ukus i poštovanje prema samom vrhu struke. Izborom suradnika pokazuje izraziti smisao za novo, svježe i originalno. Dojmljive solističke interpretacije, instrumentalna sola, izbor instrumentarija, dobro vođen folklorni zbor, stilski pogođene, eak i duhovite obrade te primjerena produkcija, govore u prilog ozbiljnosti ali i vedre razigranosti ovog projekta na ponos njegovih nositelja i radost budućih slušatelja.

Slijedivši vječno mladu umjetničku znatiželju, Tomislav Jozić je ovim uratkom vratio dug muzi koja ga je nadahnula, a "Rudarima", čiji su temelji duboko ukopani u obronke Oštrca, pomogao da se popnu na vrh i tamo ostanu pogleda uperenih na daleko i široko.

Bojan Pogrmilović