> Samoborski fašnik

Samoborski fašnik

Članovi KUD-a Oštrc već dugi niz godina sudjeluju u programu Samoborskog fašnika, kako samostalno tako i s Mjesnim odborom Rude. Za svoje su zalaganje već nekoliko puta primili nagradu Fašničke galge, kao i nekoliko prvih, drugih i trećih mjesta u povorci mjesnih odbora. Snimili su već prepoznatljivu himnu Samoborskog fašnika, a sudjelovali su i u snimanju nekoliko reportaža za HRT.

Jedan neimenovani dužnosnik Turističke zajednice grada Samobora, na Godišnjoj skupštini KUD-a Oštrc u ožujku 1999., u svom obraćanju javnosti izjavio je kako je KUD Oštrc specifičan upravo po tome što izrazitu scensku animaciju koja je u ovom trenutku u Samoboru dosta rijetka.

Koliko je ta tvrdnja točna, govori i činjenica da su članovi KUD-a tri godine za redom osvajali Fašničke galge, nagradu koja se dodijeljuje najboljoj grupi na fašniku.

No, nije samo ova generacija posebno "navudrena". Rudari su se oduvijek znali zabavljati i to tako da se stekao dojam kao da svi za vrijeme fašnika stavljaju maske, a Rudari ih tek onda skidaju i pokazuju svoje pravo lice. Unatrag nekoliko godina, KUD Oštrc postaje nosioc svih rudarskih fašničkih spelancija, te predstavlja Samoborski fašnik diljem Hrvatske kao i u Sloveniji i BIH.