> O nama

Kulturno umjetničko društvo Oštrc

KUD Oštrc

Kulturno umjetničko društvo Oštrc iz Ruda kontinuirano djeluje od 1979. godine. Društvo je do danas sudjelovalo na svim većim folklornim manifestacijama u Hrvatskoj, a u proteklih desetak godina bilježi i petnaestak međunarodnih gostovanja i to u Bugarskoj, Italiji, Sjedinjenim AmeričkimDržavama, Velikoj Britaniji, Češkoj, Njemačkoj, Sloveniji, Portugalu, Maleziji i Mađarskoj.

Tijekom godina, KUD Oštrc je dobio brojna priznanja za svoj rad. S ponosom možemo reći da je KUD Oštrc danas jedno od najkvalitetnijih i najsvestranijih društava u Zagrebačkoj županiji za što je 2004. godine primio i nagradu Zagrebačke županije za poseban doprinos u promicanju njene kulturne baštine. Djelovanje KUD-a Oštrc obilježuju i drugi događaji: snimljene reportaže o narodnim običajima Samobora i okolice, prepoznatljiva prezentacija na Samoborskom fašniku, radovi na obnovi rudnika u mjestu i otvaranju rudarskog muzeja kao i puno druženja izvan redovnih proba i nastupa.

Prepoznatljivo mjesto u promociji društva imaju Dani rudarske greblice - međunarodni folklorni susreti koje KUD Oštrc organizira od 1985. godine, svakog prvog vikenda u srpnju. Rudarska greblica slani je kolač od sira i oraha i važan je dio kulinarske i turističke ponude Samobora.

U društvu danas djeluje folklorna grupa te dva tamburaška sastava, ukupno osamdesetak članova. Kroz KUD Oštrc do sada je prošlo tristotinjak mladih ljudi od kojih je svaki kroz pjesmu, ples ili sviranje ostavio svoj trag u društvu i u njega ugradio dio svoje osobnosti.